Nyomtatás PDF

                                                               <<Elözö

Az alpakák tenyésztése

Az alpaka a láma mellett a másik dél-amerikai háziasított kisméretü teveféle. DNS vizsgálatok szerint nagy valószínüséggel a vikunyától származik. Az alpaka és a vikunya a 4 faj közül a legkisebb és a vikunya után az alpakának van a legfinomabb gyapjúja. 1000 éves alpaka múmiákat vizsgálva kiderült, hogy az akkori alpaka gyapjúja finomabb és egyenletesebb összetételü volt mint a mai alpakáé. Mi lehet ennek az oka?
A Spanyol hóditás elött az Inka birodalomban a textilnek és ruházatnak nagy jelentösége volt, a ruházat alapján lehetett tudni, hogy ki melyik társadalmi osztályhoz tartozott. Így a királyok a vikunya gyapjúból készült ruházatot az egyszerü emberek pedig láma vagy guanakó gyapjúból készült ruhákat viseltek. Sajnos a spanyolok tudatlanságból és vallási elöítéleteik miatt az alpaka és láma állomány 90%-át kiírtották. A XX. századig az alpaka állomány ugyan felduzzadt körülbelül 4 millióra, de ezután a tulajdonosi viszonyok, politikai és gazdasági tényezök, az alpakapásztorok szakmai tudatlansága és föleg a gyapjúfeldolgozók követelményei miatt 2001-re Dél-Amerikában 1,7 millióra csökkent amelyeknek 80%-a hybrid. Egy hybrid azt jelenti, hogy az alpakát lámával vagy más dél-amerikai tevefélével keresztezték. Egy hybrid alpakát külsö jegyek alapján nem lehet felismerni. Ehhez DNS vizsgálatra van szükség ami Dél-Amerikában még nem terjedt el általánosan úgyanúgy mint az egyedi állatok regisztrációja sem.

Az új alpaka országokban mint az USA, Ausztrália, Új Zéland, Nagy-Britannia és az Európai kontinens az alpakatenyésztök törekednek az egyedi állatok regisztrációjára és minösítésére és kizárólag a tenyésztésre alkalmasnak minösített állatokat szaporítják. Ezzel igyekeznek az alpaka gyapjúját  más, szintén nagyon jó minöségü gyapjúval mint a merinói juh, mohair vagy kasmír versenyképessé tenni.

A minösítést az egyes országokban levö alpaka egyesületek által müködtetett minösítö intézetek végzik külsö megjelenési jegyek, DNS vizsgálat és a gyapjú minösítése alapján. Az egyik legjelntösebb európai minösítö intézet az németországi AZVD.

Az állatok minösítése az alpakatenyésztö számára egy biztonságot ad a fedeztetésnél, hiszen csak olyan állatok minösíthetök amelyeknek az szülei is regisztráltak és nem ugyanabból a vérvonalból származnak.
Az állateladásnál az állatok értékét nagyban meghatározza a minösítés valamint, hogy mennyi és milyen utóddal rendelkezik az állat. Az európai kontinensen egy A kategóriás csödörért,  amelyik már egy vagy több A kategóriás utóddal rendelkezik akár € 20.000 -t is elkérhet az gazdája. Egy megtermékenyített A kategóriás kancát általában € 7500-8000 euróért adják.

Az alpaka tenyésztésböl származó bevétel másik forrása a fedeztetés. Egy A kategóriás csödörrel való fedeztetés ára € 500- € 900 között mozog.


                                                                                                            matrix2-300x242
                                                                             2010-ben Snowmass Matrix $675.000-ért kelt el egy alpaka árverésen az Egyesült Államokban
                                                                                       Érdemes megfigyelni, hogy mennyire tömött a bundája a törzsén és a nyakán                               

                                                                                                                                                 Tovább>>