Nyomtatás PDF

alpaca iconVisszatekintés 2017alpaca icon jobb

2017 is tele volt eseménnyel az alpakafarmon. Ez most már biztos, hogy az alpakák mellett nem lehet unatkozni. Mint minden évben most is sok örömben de sajnos szomorú eseményben is volt részünk. Ilyenkor rájövünk, hogy még messze nem mindent tudunk úgy alakítani ahogyan szeretnénk és a tapasztalatok következetes felhasználása, tudásunk folyamatos bövítése elengedhetetlen.

Idén sajnos nem tudtunk részt venni az ausztriai Tarbochban rendezett alpaka minösítésen. Ennek az oka a kéknyelvbetegség. Mivel Magyarország teljes területe és Ausztria keleti fele még mindig korlátozott zónának számít a verseny elöbbre lett hozva körülbelül egy hónappal. Ezért a két jelöltünk nem vehetett részt a versenyen mert két héttel fiatalabbak voltak mint a minimum életkor.

Nagy péntek elötti csütörtökön Adonis beteg lett. Sokat ült, nem evett. Az ünnepek miatt sajnos csak 5 nap után tuduk elszálítani az üllöi klinikára ahol a vizsgálatok és az elsö kezelések után sajnos hirtelen elhullott. Hatalmas veszteség volt nekünk hiszne fiatal szép hímröl volt szó akivel éppen elkezdtük a fedeztetést. Kiderült, hogy a Haemonchus fertözés olyan fokú vérszegénységet okozott nála ami már kezelhetetlen volt. Mindezt úgy, hogy lekezeltük az öszi székletvizsgálat után. Valószínü, hogy a féreg már nem volt érzékeny a kezelésre illetve a Haemonchus féreg abban a stádiumában amikor vért szív nem termel petéket így a székletböl nem kimutatható. Hogyan tudjuk mégis nyommal követni, hogy nem vérszegény-e az alpaka? Minden esetre a rendszeres kondícióvizsgálattal illetve testsúlyméréssel. Illetve a FAMACHA-card segítségével

famacha card kicsi

Az ábra jól mutatja, hogy mely esteketben kell az állatot kezelni. Mivel kezeljük? A rezisztencia egyre nagyobb probléma a nem megfelelöen kezelt farmok esetében. Adonis elhulása után mi már nem kísérleteztünk azokkal a szerekkel amiket addig használtunk, hanem moxidectinnel kezeltük le egy alkalommal az álományt székletvizsgálat nélkül Természetesen az üllöi állatorvossal történö egyeztetés után.
A kétségbeesés odáig hajtott, hogy minden fellelhetö irodalmat felkutattam és két külföldi állatorvossal is egyeztettem akik alpakákra vannak specializálódva. Midnketten nagyon készségesek voltak és felajánlották, hogy eljönnek hozzánk teljeskörü egészségügyi tanácsadásra de egy kicsi állomány esetén ez nagyon drága lenne.
A kutatásaim közben találtam rá egy parazitológiai tanfolyamra Angliában a Lyme Alpacas farmon Lyme Regis városban. Ian Stoerieval Lettországból mentünk el szeptember 28.-án és egy nagyon hasznos tanfolyamot végeztünk el. Amint hazajöttem megrendeltem mindent a kis házi laboratóriumomhoz és amint megérkezik minden kellék én magam is meg tudom vizsgálni az alapakák székletét és csak azokat az állatokat fogjuk kezelni akiket nagyon muszáj. A tanfolyamon a saját állatainkat vizsgáltuk meg és hárman már meg is kapták a kezelést. Két hónap múlva már magam tudom leellenörizni az egész csordát. 

Volt részünk idén boldogságban is. Adonistól végül két gyönyörü cria született. Elöd és Emese. Elöd nagyon szép kis alpaka csikó. Nagyon örültünk neki, bár egy kicsit kicsi súllyal született és az elsö napokban antibiotikumra volt szüksége végül is szépen összeszedte magát, szépen növekedik. Idén is sajnos csak két cria született így a szaporulat még mindig elmarad a várttól. 

Emese es Elod

Idén Polestarral kezdtünk fedezni. Az elsö hetekben egyáltalán nem volt kedve hozzá, zavarba jött a hölgyek jelenlététöl és a nagy felelösségtöl. Amikor a három fiatal hímet tettük össze a kancával akkor mindig volt egy amelyik rágerjedt a kancára és azt követte a másik kettö. Pont a születésnapom elötti napokban fedezett Polestar elöször. Nagy volt az öröm. Azóta belejött a feladatába de sajnos Boglárkát egyáltalán nem akarta befedezni, de sajnos a többi hím sem. Ennek még utána kell járnunk, hogy ennek mi lehet az oka mert így ismét lehet, hogy csak 4 kanca lesz vemhes. 

Szeptember 25.-én volt a gyapjúminösítés Ausztriában ahova Demjén és Dalma gyapjúját neveztük be. A legnagyobb csoport a 6-12 hónapos fehér alpakák csoportja és itt most nincs különbség mének és kancák között. Igaz díjat nem nyertek, de az eredménnyel nem szégyenkezhetünk. A kis Demjén gyapjújának a súlya miatt volt nagyobb pontveszteség. Mivel az elsö hónapjaiban az energiáját a túlélésre és nem a gyapjúnövesztésre fordította ezért ez megbocsájtható és megmagyarázható. Valamint a súly a nyírás minöségétöl is függ. Egyébként nagyon szépen haladtak a mezönnyel. Genetikailag mindenképpen javulást fog hozni a csordánk minöségébe.

                     

Neve Életkora nyíráskor Összesen Uniformity lenght (5) Fineness (15) Handle (5) Uniformity micron (10) Absence guard hair (10) Crimp style (10) Style density (5) Bright (10) Uniformity of colour (5) Impurities (5) Weight (20)
Magyar Demjén 9 77 4,5 14 4 8 9 8 4 9 5 5 7,5
Magyar Dalma 9 70,50 4 14 3 7,5 9 7 3 7,5 5 5 6

 

 

 

 

 

Ez a pontozás az Amerikai rendszert követi amelyik eltér a brit/új zélandi/ausztrál pontozási rendszertöl. Ez utóbbi rendszer nagyobb hangsúlyt fektet a gyapjúszálak egyenletességére. 

IMG 20171004 181055 resized 20171004 061155452

Mindezzel együtt nagyon elégedettek vagyunk és bízakodva tekintünk a jövöbe.

Nyomtatás PDF

alpaca iconSzomorúság és öröm az alpakafarmonalpaca icon jobb

A tavalyi év csalódásai - Pure Gold és Harmony szomorú halála - sem törtek meg minket. Még mindig itt van az állomány amelyik több örömet okoz nekünk mint gondot ezért belevágtunk mégegy próbálkozásba. Pure Gold helyett egy másik vemhes kanca és egy Futura Humdinger utód importálásába. Ez utóbbit azon célból, hogy Európa e régiójában elérhetö legyen ez a különleges vérvonal. Mint már korábban említettem Futura Humdinger Új Zéland elsö számú tenyészménje, egyenletesen kiváló utódokat nemz évröl évre. Így került Gilt Edge Polestar hozzánk. ö most 2 éves és reméljük, hogy jövöre belekezdhet a fedezésbe. Nagyon vigyázunk rá, állandóan szemmel tartjuk, hogy hogy érzi magát. Úgy tünik, hogy jól beilleszkedett a társaságba.

Sajnos Adonisról kiderült, hogy tavaly még nem volt termékenységének csúcsán, egyetlen kancát sikerült neki befedezni, pont azt amelyiket eladtuk. Így idén nálunk még nem születtek Adonis utódok. 

Három szaporulatunk lett idén amelyikböl kettö maradt meg. Egy csodálatos kis kanca ADW FriMonti utódja akit Magyar Dalmának neveztünk el és az importált kancánk iCloud criája. Sajnos iCloud is elhullott ugyanazon okból mint a másik két kanca. Annyira legyengült ellenállóképsséggel érkeznek a karanténból, hogy nem képesek még kezelés segítségével sem legyözni a féregfetözést. iCloudnál vérszívó férgeket találtak ami miatt olyan vérszegény állapotba került ami vetéléshez és a halálához vezetett. Viszont az elvetélt cria életképes volt és igazi csapatmunka keretében sikerült megmenteni vérplazmával, szondával történö etetéssel. kecsketejen neveljük és Boglárka szoptatja akinek a kis criája sajnos korán született, de ö nem volt olyan életképes. Júliusi elléseinkkel nincs szerencsénk és mindig viharokkal teli idöszakban történnek az ellések általában idö elött. iCloud criáját emlyik egy kis mén Demjénnek neveztük el amelynek a jelentése harcos. Nagyon kis karakteres kis hím alpaka lett belöle, most már 15kg. Ez nagy sikerélmény nekünk, mert most már tudjuk, hogy mi is képesek vagyunk egy kis criát megmenteni.

Az állatorvosunkkal együtt átgondoltuk a féregtelenítési gyakorlatunkat is és most más protokolt követünk, hogy a kockázatot a lehetö legkisebbre csökkentsük.

Egyenlöre nem fogunk messziröl importálni, de szükség lesz újabb kancákra így a jövö évben tervezzük 2-3 vemhes kanca Európából való behozatalát attól függöen, hogy milyen lesz a jövö évi szaporulat.

Dalma es Demjen

                                       Dalma és a kis Demjén. Csak 3 nap különbség van köztük

demjen gyapjuja

A kis Demjén gyapjúja

 

Nyomtatás PDF

alpaca icon Visszatekintö alpaca icon jobb

Az elmúlt év viszonylag csendesen de nem eseménymentesen telt. Sajnos elég sok veszteséget kellett elszenvenünk és feldolgoznunk, de a sikerhez vezetö út sohasem egyenes és a kitartásban rejlik a siker. A tapasztalatokból igyekszünk tanulni és a tudást átadni.

Sajnos a várt 8 csikóból végül is kettö nött fel egészségesen. A két új zélandi kancánk elvetélt, Magnólia és Elegance nem lett vemhes, Sensatia az ellés után 4 nappal veszítette el csikóját fejlödési elégtelenség miatt, Melánia csikója korán született 2,5 kg-mal és sajnos esélytelen volt az életbenmaradásra. Sensatia és Melánia Ausztriában lett fedeztetve FriMonti által. Melániát a nyáron újra visszavittük és reméljük, hogy idén egészséges csikónak ad életet. Chaquitó és Contessa csikója egészségesen született és fel is cseperedtek. Contessa csikója Clasie (a Feyenord focistája Jordi Clasie után elnevezve) a fiam Karcsi alpakája lett. A jövöben igyekszünk neki egy fontos feladatot adni. Úgy tervezzük, hogy a jövöben alpakasétákat szervezünk látogatóink számára betanított alpakáinkkal.

Chaquito és a csikója Csilla novemberben elköltöztek az újudvari Vadudvar farmra.

Sajnos Harmony állapota egész évben sok aggódást okozott nekünk. Bár a nyár elején kimutathaó bélférgességet nem tapasztaltunk mégis az ürüléke folyamatosan lágy volt. Októberben végül is rohamosan lefogyott és gyengült. Sajnos teljesen tehetetlenül kellett néznünk ahogyan végelgyengülésben a farmunkon elhullt. A segítség már késön jött. Nagy veszteség számunkra, de úgy tünik, hogy a hosszú út Új Zélandról jobban megviseli az alpakákat mint gondoltuk volna. Föleg a kancák érzékenyek a stresszre. Adonis egész nyáron fedezte a kancáinkat és ezzel egy prominens helyet vívott ki magának a hímek között. Harmonyt azonban sohasem fogadta be a csorda igazán és Pure Gold elhullása után teljesen magára maradt. Ez is intö példa lehet azoknak akik csak egy alpakát szeretnének vásárolni.

Szerencsére a csorda többi tagja egészséges és ismét reménykedünk, hogy idén egészséges utódokat ellenek a kancáink.

Az importból tanulva az új import alpakáink júniusban érkeznek, hogy az új zélandi nyárból a magyarországi nyárba érkezzenek és megerösödve vészeljék majd át a telet. Júniusban két alpakát fogadunk farmunkon. 
Gilt Egde iCloud, 2 éves fehér vemhes kanca, apja Silverstream Jonah valamint Gilt Edge Polestar 2 éves középbarna mén, apja Futura Humpdinger.

IMG 1905kicsi    cid 19A3F239 FD52 4036 B8F7 2E9350063312telecom

Sajnos az idei ausztriai verseny nem került megrendezésre az egyre jobban terjeszkedö kéknyelv betegség miatt. Az állatok egészsége fontosabb mint bármilyen verseny.

Reméljük, hogy a 2016-os év végre áttörést hoz számunkra és a jövö évi visszatekintöben csupa jó hírrel szolgálhatunk.

Nyomtatás PDF

alpaca-icon2. Nemzetközi Alpaka Verseny - Wels Ausztriaalpaca-icon-jobb

Idén ismét részt vettünk az alpaka versenyen Ausztriában március 13-14.-én Welsben. Sajnos még nem tudtunk olyan állatokat elvinni amelyek lépést tarthattak a mezönnyel. A minöség minden évben egyre jobb lesz és a verseny egyre szorosabb. Viszont találkoztunk sok ismerössel és kialakítottunk sok új kapcsolatot is. Megismertettük a résztvevö tenyésztökkel Gilt Edge Adonist. Minden egyes versenyen sokat tanul az ember ezért érdemes résztvenni. Nem a gyözelem kedvéért. Mi a kapcsolatteremtést és ápolást fontosabbnak tartjuk mint az alpakák versenyét. 

A versenyröl készült képeket tekintse meg a galériában. 

Nyomtatás PDF

alpaca-iconPure Goldalpaca-icon-jobb

3 hónappal az érkezése után Pure Gold elöször elvetélt amiböl nem akart felépülni. Az állatrovos naponta jött antibiotiukumot adni és fájdalomcsillapítót, de csak nem lett jobban. Végül beutalta a Szent István Egyetem Állatrvosi karának klinikájára ahol diagnosztizálni tudták. A vérvétel és az ultrahangos vizsgálat után kiderült, hogy mindenképpen operálni kell. Sajnos a felnyitás után kiderült, hogy olyan nagy volt a baj, hogy Pure Gold menthetetlen volt. Egy tályog volt a hasürgében ami már legalább 4 héttel korábban kezdett kialakult, de az állat semmilyen jelét nem mutatta a betegségének. Láza az utolsó napokban sem volt.
A tályog kialakulásának az okát csak találgatni tudjuk, de valószínü, hogy az utazásból, beilleszkedésböl, környezetváltozásból kifolyó stressz hozzájárulhatott az ellenállóképességen lecsökkenéséhez. 

Kóbonctani jelentés

Kórbonctani jelentés melléklete

Nyomtatás PDF

alpaca-iconÚj Zélandi alpakáinkalpaca-icon-jobb

Új alpakáink Új Zélandról már egy ideje a jobaházi farmon vannak, sikerült jól beilleszkedniük mégis szeretnék beszámolni az újtjukról és a dolgok menetéröl mert nagyon hasznos és tanulságos volt. 

Most importáltunk elöször alpakákat Európán kívülröl és nagyon izgalmas volt az egész év. Miután eldöntöttük fényképek, gyapjúminták, adatok és Sarah Busby nagyon alapos és részletes leírása után, hogy melyik három alpakát választjuk Sarah feladata volt, hogy a két kancát fedeztesse két kiváló tenyészménjével. Egészen a karanténba való elindulásukig nem mondott semmit a fedeztetés menetéröl és eredményéröl. Amikor már biztos volt az eredmény akkor küldte el nekem az ultrahang fényképeit. 
harmony   pure gold

                  Harmony                                                                                                                         Pure Gold

A fehér vonal a kép közepén mutatja, hogy vemhesek, ez az köldökzsinór.
Az alpakák szeptember 15.-én mentek karanténba Új Zélandon a Simply Alpacas farmra Auckland közelében. Jacky Ingram folyamatosan tájékoztatott a dolgok menetéröl, az exporthoz szükséges vizsgálatokról és fényképet is küldött az alpakákról a karanténban.

DSCF10011

Pure Gold fekszik legelöl, mögötte Harmony a szép nagy barna szemeivel és a kerítés túlodalán Adonis. A három mindig együtt marad még nálunk is.
Az export elött Brucellózisra és a bovin TBC-re kell öket bevizsgálni. 
Október 29.-én aztán eljött a nagy nap amikor az Aucklandi repülötéren beszállították öket a repülöbe amivel elöször Melbournbe, majd Singapurba repültek. Singapurból Sarjah (Egyesült Arab Emirátusok) keresztül Londonba érkeztek.
A szállítást Sue és Steve Ridout a Wildflowers Alpacas cégtöl intézte. Steve utazott az alpakákkal. Ezzel a transzporttal most csak 43 alpaka érkezett és ezek közül Adonis volt az egytelen fehér mén. Az alpakák kor és nem szerint kerülnek együtt egy fából készült dobozba. Ebben van elegendö helyük hogy feküdjenek, felálljanak. A víz és takarmányellátás folyamatos. Steve a légkondícionálót kb 12-14 fokra állítatja és így az állatok nagyon jó kondícióban jönnek ki a repülöböl. A repülöút 2 napig tartott. 

export-story-crates-loaded  Website-export-story-loading

Néhány ábra az útvonalról a flightradaron keresztül

SQ7297

Melbourne - Singapore

sq7396

Útban London felé

Londonba való érkezés után (kb 17.30 órakor október 30.-án) az alpakákat átrakták egy teherautóra majd a vámkezelés és állategészségügyi papírok elrendezése után Calais-on keresztül végül Bielefeldbe érkeztek. Mivel csak csütörtökön éjfélkor tudtak elindulni ezért csak pénteken reggel érkeztek meg Bielefeldbe (Németország). 
Innen minden új tulajdonosnak magának kellett arról gondoskodni, hogy elvigye az alpakáit a saját farmjára. A mi alpakáink vasárnap reggel indultak Jobaházára és vasárnap este 22.00 órakor érkeztek november 2.-án.
Ezután 30 nap karantén következett amit jól viseltek mindhárman.

30 nap után a hatósági állatorovossal való egyeztetés után átvittük öket a a csordához és megkezdhették a beilleszkedést, ismerkedést.

Sajnos 10 nappal késöbb Harmony elvetélt. A cria fötuszt felvittük Budapestre megvizsgálni az állatorvos javaslatára. Az eredményre még várnunk kell.
Nagyon sajnáljuk mert Harmony Futura Humdinger nöstény csikóját hordozta és Humdinger az idén elnyerte Új Zélandona legjobb utódokkal rendelkezö tenyészmén címet. Valószínü, hogy az utazással majd a beilleszkedéssel járó stressz lehetett a vetélés oka. Ilyen hosszú transzport után a vetélések százaléka magasabb és Harmony egy érzékeny állat. 
Minden esetre szeretnénk a jövöben mindenképpen egy Humdinger utódot beszerezni, hiszen a kép az utódairól önmagáért beszél.

DSCN2195

abortum, Harmony csikója

Futura Humdinger

Futura Humdinger utódai a 2014-es új zélandi nemzeti versenyen. 

Az alábbi képen Gilt edge Adonis, Gilt edge Pure Gold és Gilt Edge Harmony már a jobaházi farm karanténjában látható.

Jobaházán

Az alábbi link alatt nagyon sok hasznos információ olvasható az új zélandi importtal kapcsolatban (angol nyelven)

http://www.alpaca-stud.com/alpaca-exports-europe.htm

Nyomtatás PDF

alpaca-iconProspektusalpaca-icon-jobb

Teljesen saját tervezésü prospektusunk amelynek elkészítéséhez köszönetet szeretnék mondani Plézer Ádámnak és Sarah Busbynak a fényképekért valamint Ton Blomnak a szerkesztésért. 

folder

Magyar Alpaka