alpaca-iconAlaptanfolyam alpakák értékelésealpaca-icon-jobb

Március 1-3-án Angliában a Bozedown farmon voltunk a BAS (British Alpaca Society) tanfolyamán. Megtanultuk az alpakák értékelésének alapjait. Elmélet mellett nagyon sok gyakorlat is volt. 
Az elsö nap megismertük a Suri gyapjút, megtanultuk a lenyírt gyapjút kiértékelni, több gyapjút bevizsgálva a sorrendet felállítani majd ugyanezt magán az alpakán is.
A második napon megtanultuk az alpaka megjelenését kiértékelni. Járása alapján felismerni az esetleges elváltozásokat a lábakon és a csülkökön, a test arányait és az esetleges láma jegyeket is megtanultuk felismerni.
A harmadik napon ismét gyapjút értékeltünk, de most a Huacaya gyapjút veséztük ki.

A tanfolyam eredményeképpen most teljesen máshogyan látjuk a saját állatainkat is és könnyebben el tudjuk dönteni, hogy milyen irányba haladjunk a tenyésztési programban.

Természetesen a tanultakat szívesen megosztjuk bárkivel akinek tanácsra van szüksége.

Az alpakatenyészet ahol a tanfolyam zajlott a szigetország elsö tenyészetei közé tartozik. Bozedwon Alpacas tenyészetnek a 23 év alatt sikerült nagyon nemes állatokat kinevelnie, amelyekböl egyet éppen most februárban importáltunk Mezötúrra is.  A tenyészetben 900 alpaka van, amerre a szem ellát alpakák legelnek a friss zöld angol tájképen. Néhány fényképet elhelyeztem a galériában.