Nyomtatás PDF

alpaca-iconAz elmúlt 2 év rövid összefoglalásaalpaca-icon-jobb

Az elmúlt két év bizony nem volt könnyü és ezért nem jutott idö és energia arra, hogy itt a weboldalon folyamatosan hírt adjunk arról, hogy hogyan fejlödik és milyen iránba halad a vállakozásunk.

Charles elhunyta után végig kellett gondolnunk, hogy mi legyen az alpakákkal. Mivel az alpakák a közös szenvedélyünkké váltak és már túl sok idöt, energiát, figyelmet, szeretet  és nem utolsó sorban pénzt öltünk bele ezért nem lehetett az a döntés, hogy egyszerüen abbahagyjuk csak azért mert Charles és lelkesedése hiányzik. Szüleim sem voltak már képesek az alpakák nélkül élni, ez tölti ki szinte teljesen a napjaikat. Számomra föleg érzelmi okok voltak a döntöek valamint az alpakák puszta jelenléte ami megnyugtat és pozitív gondolatokkal, energiával tölt föl. Charles szellemének és emlékének szentelve folytattuk életmüvünket és olyan elhatározásra jutottam, hogy igenis valami nagyot csinálok belöle.

A felelösség is kötelez. Úgy éreztem, hogy elindult valami Magyarországon, egyre többen ismerik meg ész szeretik az alapkákat és a mi példamutatásunk szükséges ahhoz, hogy a folyamat ne szakadjon meg. Azt hiszem, hogy ezt mindenféle beképzeltség nélkül mondhatom, hiszen sokan keresnek meg minket tanácsért segítségért még mindig.

A nehézségek ellenére nem álltunk le az elmúlt két évben sem és egyre jobban kirajzolódott, hogy milyen irányban szeretnék elindulni. Szeretném az eseményeket idörendi sorrendben elmesélni, talán ezzel is éreztetem, hogy hogyan éltük meg az elmúlt 2 évet.

Charles távozása után hamarosan megszülettek az elsö saját tenyésztésü alpakáink, három kanca, mindhárom Thorro ivadékai. Magyar Magnólia, Magyar Melánia és Magyar Sensatia.

2012-ben jött elöször Chris Williams hozzánk lenyírni az alpakákat. Ügyesen, gyorsan készen voltunk a munkával. Ezen kívül Chris lehetöséget is ajánlott a tenyészete, az Ausztrál Ambersun Alpacas, által szervezett hálózatban való részvételre. Ez komolyan elgondolkodtatott. Az egyik oldalon vonzó volt egy ilyen, a világon is vezetö, tenyészethez tartozni, együtt dolgozni és tanulni, de a másik oldalon szerettem volna magam felfedezni az alpaktenyésztés világát, más tenyésztöket is megismerni, függetlenül mindenkitöl a saját elképzeléseimet megvalósítani és kipróbálni, hogy meddig juthatok, mennyire lennék sikeres a saját erömböl. Ez utóbbi mellett döntöttem.

A kezdö állományunk elég jó minöségü a kezdéshez, de a mai tudásommal már beláttam, hogy a felzarkózás a világ élvonalához elég hosszú út lenne és lehet, hogy sohasem sikerülne. Ezért döntöttem, úgy, hogy újabb beruházásba kezdek és bövítem az állományt most már olyan minöséggel amelyik a világon bárhol megállná a helyét az elsök között.

Ezért utaztam el édesapámmal együtt az Új Zélandon tartott alpaka világ konferenciára ami egyben a nemzeti versennyel és kiállítással vot egybekötve. Itt gyültek össze Új Zéland legsikeresebb tenyésztöi. Az út maga egy külön élménybeszámolót érdemel. A 3 napos versenyt a két napos konferencia követte, nagyon kellemes hangulatban. Rengeteg tenyésztöt megismertünk nem csak Új Zélandról hanem Ausztrálíából is.

Itt ismerkedtem meg Peter és Sarah Busby-val akik a Gilt Edge Alpacas tulajdonosai és az alpakáikba elsö látásra beleszerettünk. A versenyen is nagyon jól szerepeltek ezért döntöttem úgy, hogy az Ö állományukból és vérvonalaikból fogom az én állományomat frissíteni, bövíteni. Olyan vérvonalat képviselnek amelyikkel eddig Európában még nem találkoztam. Ez is volt a célom, hogy valami újat és különlegeset hozzak a kontinensre. Így esett a választás Jensen Interceptorra, a fiatal 1 éves ménre, Harmonyra és Pure Goldra. A két vemhes kanca és Jensen 2014 szeptemberében érkezik tenyészetünkbe.

Tavaly nyáron volt még egy utam, ezúttal Ausztriába. A Gráz melletti Hügelland Alpakas és a Mürtztaler Alpakahof tenyészeteket látogattuk meg édesapámmal. Nagyon hasznos volt az út mert a személyes ismeretség mellett sikerült további kapcsolatokat is kialakítani. Idén például Liz és Claus tulajdonában levö FriMonti nevü csodálatos ménnel fogjuk Sensatiát és Melániát befedeztetni és csatlakoztunk az Ausztriai Alpaka Szövetséghez (AAA) is. Közben már más Ausztriai tenyésztöket is megismertünk és nagyon jónak mondható a kapcsolat.

Az AAA rendezte idén március 22-23.-án Ried im Innkreisben az elsö Ausztriai alpaka versenyt ahol Amanada VanderBosch Az Amerikai Egyesült Államokból volt a zsüri. Mi is részt vettünk két alpakával, Magyar Árpádot és Sensatiát vittük el ahol díjakat is nyertek. A show-ról készült képeket a galériánkban tekinthetik meg.

Reméljük, hogy mostantol kezdve már minden egyes eseményt “élöben” tudunk közvetíteni kedves látogatóinknak.