Nyomtatás PDF

alpaca icon Visszatekintö alpaca icon jobb

Az elmúlt év viszonylag csendesen de nem eseménymentesen telt. Sajnos elég sok veszteséget kellett elszenvenünk és feldolgoznunk, de a sikerhez vezetö út sohasem egyenes és a kitartásban rejlik a siker. A tapasztalatokból igyekszünk tanulni és a tudást átadni.

Sajnos a várt 8 csikóból végül is kettö nött fel egészségesen. A két új zélandi kancánk elvetélt, Magnólia és Elegance nem lett vemhes, Sensatia az ellés után 4 nappal veszítette el csikóját fejlödési elégtelenség miatt, Melánia csikója korán született 2,5 kg-mal és sajnos esélytelen volt az életbenmaradásra. Sensatia és Melánia Ausztriában lett fedeztetve FriMonti által. Melániát a nyáron újra visszavittük és reméljük, hogy idén egészséges csikónak ad életet. Chaquitó és Contessa csikója egészségesen született és fel is cseperedtek. Contessa csikója Clasie (a Feyenord focistája Jordi Clasie után elnevezve) a fiam Karcsi alpakája lett. A jövöben igyekszünk neki egy fontos feladatot adni. Úgy tervezzük, hogy a jövöben alpakasétákat szervezünk látogatóink számára betanított alpakáinkkal.

Chaquito és a csikója Csilla novemberben elköltöztek az újudvari Vadudvar farmra.

Sajnos Harmony állapota egész évben sok aggódást okozott nekünk. Bár a nyár elején kimutathaó bélférgességet nem tapasztaltunk mégis az ürüléke folyamatosan lágy volt. Októberben végül is rohamosan lefogyott és gyengült. Sajnos teljesen tehetetlenül kellett néznünk ahogyan végelgyengülésben a farmunkon elhullt. A segítség már késön jött. Nagy veszteség számunkra, de úgy tünik, hogy a hosszú út Új Zélandról jobban megviseli az alpakákat mint gondoltuk volna. Föleg a kancák érzékenyek a stresszre. Adonis egész nyáron fedezte a kancáinkat és ezzel egy prominens helyet vívott ki magának a hímek között. Harmonyt azonban sohasem fogadta be a csorda igazán és Pure Gold elhullása után teljesen magára maradt. Ez is intö példa lehet azoknak akik csak egy alpakát szeretnének vásárolni.

Szerencsére a csorda többi tagja egészséges és ismét reménykedünk, hogy idén egészséges utódokat ellenek a kancáink.

Az importból tanulva az új import alpakáink júniusban érkeznek, hogy az új zélandi nyárból a magyarországi nyárba érkezzenek és megerösödve vészeljék majd át a telet. Júniusban két alpakát fogadunk farmunkon. 
Gilt Egde iCloud, 2 éves fehér vemhes kanca, apja Silverstream Jonah valamint Gilt Edge Polestar 2 éves középbarna mén, apja Futura Humpdinger.

IMG 1905kicsi    cid 19A3F239 FD52 4036 B8F7 2E9350063312telecom

Sajnos az idei ausztriai verseny nem került megrendezésre az egyre jobban terjeszkedö kéknyelv betegség miatt. Az állatok egészsége fontosabb mint bármilyen verseny.

Reméljük, hogy a 2016-os év végre áttörést hoz számunkra és a jövö évi visszatekintöben csupa jó hírrel szolgálhatunk.