Nyomtatás PDF

alpaca iconSzomorúság és öröm az alpakafarmonalpaca icon jobb

A tavalyi év csalódásai - Pure Gold és Harmony szomorú halála - sem törtek meg minket. Még mindig itt van az állomány amelyik több örömet okoz nekünk mint gondot ezért belevágtunk mégegy próbálkozásba. Pure Gold helyett egy másik vemhes kanca és egy Futura Humdinger utód importálásába. Ez utóbbit azon célból, hogy Európa e régiójában elérhetö legyen ez a különleges vérvonal. Mint már korábban említettem Futura Humdinger Új Zéland elsö számú tenyészménje, egyenletesen kiváló utódokat nemz évröl évre. Így került Gilt Edge Polestar hozzánk. ö most 2 éves és reméljük, hogy jövöre belekezdhet a fedezésbe. Nagyon vigyázunk rá, állandóan szemmel tartjuk, hogy hogy érzi magát. Úgy tünik, hogy jól beilleszkedett a társaságba.

Sajnos Adonisról kiderült, hogy tavaly még nem volt termékenységének csúcsán, egyetlen kancát sikerült neki befedezni, pont azt amelyiket eladtuk. Így idén nálunk még nem születtek Adonis utódok. 

Három szaporulatunk lett idén amelyikböl kettö maradt meg. Egy csodálatos kis kanca ADW FriMonti utódja akit Magyar Dalmának neveztünk el és az importált kancánk iCloud criája. Sajnos iCloud is elhullott ugyanazon okból mint a másik két kanca. Annyira legyengült ellenállóképsséggel érkeznek a karanténból, hogy nem képesek még kezelés segítségével sem legyözni a féregfetözést. iCloudnál vérszívó férgeket találtak ami miatt olyan vérszegény állapotba került ami vetéléshez és a halálához vezetett. Viszont az elvetélt cria életképes volt és igazi csapatmunka keretében sikerült megmenteni vérplazmával, szondával történö etetéssel. kecsketejen neveljük és Boglárka szoptatja akinek a kis criája sajnos korán született, de ö nem volt olyan életképes. Júliusi elléseinkkel nincs szerencsénk és mindig viharokkal teli idöszakban történnek az ellések általában idö elött. iCloud criáját emlyik egy kis mén Demjénnek neveztük el amelynek a jelentése harcos. Nagyon kis karakteres kis hím alpaka lett belöle, most már 15kg. Ez nagy sikerélmény nekünk, mert most már tudjuk, hogy mi is képesek vagyunk egy kis criát megmenteni.

Az állatorvosunkkal együtt átgondoltuk a féregtelenítési gyakorlatunkat is és most más protokolt követünk, hogy a kockázatot a lehetö legkisebbre csökkentsük.

Egyenlöre nem fogunk messziröl importálni, de szükség lesz újabb kancákra így a jövö évben tervezzük 2-3 vemhes kanca Európából való behozatalát attól függöen, hogy milyen lesz a jövö évi szaporulat.

Dalma es Demjen

                                       Dalma és a kis Demjén. Csak 3 nap különbség van köztük

demjen gyapjuja

A kis Demjén gyapjúja