Nyomtatás PDF

                                                                                                   <<Elözö
Az alpakák jellemzöi

alpaca-iconAz alpakák a Párosujjú patások rendjébe és a tevefélék (Camelidae) családjába tartoznak. Dél-Amerikai rokonai a láma, vikunya és a guanakó, Dél-Amerikán kívüli rokona pedig a kétpúpú teve és a dromedár teve.
Dél-Amerikában elsösorban Peruban, Chillében, Bolíviában és Aregntínában tartják a gyapjúja és a húsa miatt. Az Andok hegységben az alpaka alkalmazkodott a szélsöséges idöjárási viszonyokhoz és a gyér növényzethez.

alpaca-iconAz alpaka súlya 40 és 80 kg között van, testmagassága körülbelül 100cm, de a hosszú nyaka miatt majdnem embernagyságú. A feje aránylag kicsi a testéhez képest. Jellemzöje még a hasított felsö ajka. Metszöfogai csak alul vannak. Az alpakák kérödzö állatok, a gyomruk három részböl áll.
Az alpakáknak két megjelenési formája van. A Huacaya alpaka a legelterjedtebb, gyapjúja rövid szálú, tömött és meleg tapintású. A Suri alpakából sokkal kevesebb van, gyapjúja hosszúszálú, egyenes, könnyebben megmunkálható és hüvös tapintású. A Suri alpakák gyapjúja értékesebb mint a Huacaya gyapjúja.

                                huacaya            
                                           Huacaya alpaca       

                                Suri
                                                    Suri alpaka

alpaca-iconTáplálékuk friss fü, amihez legszívesebben legelés útján jutnak hozzá. Ha ez nem elegendö akkor szárított szénával lehet etetni öket valamint a kereskedelemben kapható táplálékkiegészítö alpaka száraz eledel amiben a szükséges vitaminok és ásványi anyagok vannak.

alpaca-iconA nöstény alpakát kancának, a hímet pedig csödörnek hívjuk. Az újszülött alpaka a csikó, mint a lovaknál vagy más néven cria (olvasd : kria).
Az alpaka kanca 11 hónapos vemhesség után egy csikónak ad életet. Ezután 2 héttel az alpaka nöstény újra megtermékenyíthetö így egy nöstény évente egy csikót ellik.
A csikó 6 hónapig az anyja mellett marad, ezután történik az elválasztás.

alpaca-iconAz alpakák csordában élnek, ha egyedül maradnak az végzetes lehet számukra a magányosság miatt. Más állatokkal nagyon jól megférnek ezért könnyen tarthatók más háziállatokkal (kecskék, bárányok, lovak) együtt. Kedves, nagyon kíváncsi, békés állatok viszont nagyon félénkek, nem hagyják magukat könnyen megfogni vagy simogatni. Meglehetösen stresszérzékenyek, szállítás, nyírás, környezetváltozás eléggé megterhelö számukra. Ugyanúgy mint a láma az alpaka is tud köpni, ha felidegesítik, de elötte általában figyelmeztet.
Az alpakák csendes állatok, ha jól érzik magukat akkor leginkább csendben vannak. Párzáskor, harc közben vagy ha fenyegetve érzik magukat adnak ki jellemzö hangokat és az anya és a csikója közötti komminukáció is bizonyos hangok kíséretében történik.

                                                                                                     Tovább>>
    

Brehm az alpakáról

brehm-behm