Nyomtatás PDF

alpaca-iconÚj Zélandi alpakáinkalpaca-icon-jobb

Új alpakáink Új Zélandról már egy ideje a jobaházi farmon vannak, sikerült jól beilleszkedniük mégis szeretnék beszámolni az újtjukról és a dolgok menetéröl mert nagyon hasznos és tanulságos volt. 

Most importáltunk elöször alpakákat Európán kívülröl és nagyon izgalmas volt az egész év. Miután eldöntöttük fényképek, gyapjúminták, adatok és Sarah Busby nagyon alapos és részletes leírása után, hogy melyik három alpakát választjuk Sarah feladata volt, hogy a két kancát fedeztesse két kiváló tenyészménjével. Egészen a karanténba való elindulásukig nem mondott semmit a fedeztetés menetéröl és eredményéröl. Amikor már biztos volt az eredmény akkor küldte el nekem az ultrahang fényképeit. 
harmony   pure gold

                  Harmony                                                                                                                         Pure Gold

A fehér vonal a kép közepén mutatja, hogy vemhesek, ez az köldökzsinór.
Az alpakák szeptember 15.-én mentek karanténba Új Zélandon a Simply Alpacas farmra Auckland közelében. Jacky Ingram folyamatosan tájékoztatott a dolgok menetéröl, az exporthoz szükséges vizsgálatokról és fényképet is küldött az alpakákról a karanténban.

DSCF10011

Pure Gold fekszik legelöl, mögötte Harmony a szép nagy barna szemeivel és a kerítés túlodalán Adonis. A három mindig együtt marad még nálunk is.
Az export elött Brucellózisra és a bovin TBC-re kell öket bevizsgálni. 
Október 29.-én aztán eljött a nagy nap amikor az Aucklandi repülötéren beszállították öket a repülöbe amivel elöször Melbournbe, majd Singapurba repültek. Singapurból Sarjah (Egyesült Arab Emirátusok) keresztül Londonba érkeztek.
A szállítást Sue és Steve Ridout a Wildflowers Alpacas cégtöl intézte. Steve utazott az alpakákkal. Ezzel a transzporttal most csak 43 alpaka érkezett és ezek közül Adonis volt az egytelen fehér mén. Az alpakák kor és nem szerint kerülnek együtt egy fából készült dobozba. Ebben van elegendö helyük hogy feküdjenek, felálljanak. A víz és takarmányellátás folyamatos. Steve a légkondícionálót kb 12-14 fokra állítatja és így az állatok nagyon jó kondícióban jönnek ki a repülöböl. A repülöút 2 napig tartott. 

export-story-crates-loaded  Website-export-story-loading

Néhány ábra az útvonalról a flightradaron keresztül

SQ7297

Melbourne - Singapore

sq7396

Útban London felé

Londonba való érkezés után (kb 17.30 órakor október 30.-án) az alpakákat átrakták egy teherautóra majd a vámkezelés és állategészségügyi papírok elrendezése után Calais-on keresztül végül Bielefeldbe érkeztek. Mivel csak csütörtökön éjfélkor tudtak elindulni ezért csak pénteken reggel érkeztek meg Bielefeldbe (Németország). 
Innen minden új tulajdonosnak magának kellett arról gondoskodni, hogy elvigye az alpakáit a saját farmjára. A mi alpakáink vasárnap reggel indultak Jobaházára és vasárnap este 22.00 órakor érkeztek november 2.-án.
Ezután 30 nap karantén következett amit jól viseltek mindhárman.

30 nap után a hatósági állatorovossal való egyeztetés után átvittük öket a a csordához és megkezdhették a beilleszkedést, ismerkedést.

Sajnos 10 nappal késöbb Harmony elvetélt. A cria fötuszt felvittük Budapestre megvizsgálni az állatorvos javaslatára. Az eredményre még várnunk kell.
Nagyon sajnáljuk mert Harmony Futura Humdinger nöstény csikóját hordozta és Humdinger az idén elnyerte Új Zélandona legjobb utódokkal rendelkezö tenyészmén címet. Valószínü, hogy az utazással majd a beilleszkedéssel járó stressz lehetett a vetélés oka. Ilyen hosszú transzport után a vetélések százaléka magasabb és Harmony egy érzékeny állat. 
Minden esetre szeretnénk a jövöben mindenképpen egy Humdinger utódot beszerezni, hiszen a kép az utódairól önmagáért beszél.

DSCN2195

abortum, Harmony csikója

Futura Humdinger

Futura Humdinger utódai a 2014-es új zélandi nemzeti versenyen. 

Az alábbi képen Gilt edge Adonis, Gilt edge Pure Gold és Gilt Edge Harmony már a jobaházi farm karanténjában látható.

Jobaházán

Az alábbi link alatt nagyon sok hasznos információ olvasható az új zélandi importtal kapcsolatban (angol nyelven)

http://www.alpaca-stud.com/alpaca-exports-europe.htm

Bemutatkozás

Hollandiában élö család vagyunk de sok szállal kötödünk Magyarországhoz és évente többször is ellátogatunk Magyarországra.

2008-ban holland származású férjemmel kezdtünk vállalkozni Magyarországon is.  Az alpakatenyésztés ötlete is a férjemé volt aki hatalmas lendülettel és lelkesedéssel fogott bele a vállalkozás elindításába. Sajnálatos módon férjem 2012 március 31.-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Azóta a szüleimmel együtt gondozzuk az alpakákat és igyekszünk megvalósítani az álmunk és azt a célunk, hogy bevezessük és elterjesszük Magyarországon is ezt az Európában feljövöben levö mezögazdasági ágat.

Im memoriam Charles Kerkhof
1963.06.02 - 2012.03.31 

IMG_0182.jpg_Charles_1kicsi

Tenyészetünk tagja

 AAA RGBkicsi