Honnan származnak az alpakák?
Legkorábbi őseik eredetileg Észak-Amerikában éltek körülbelül 35 millió évvel ezelött. 3 millió évvel ezelött vándoroltak nyugatfelé a Bering-szoroson keresztül Ázsiába majd Észak-Afrikába ahol most a kétpúpú teve és a dromedár teve él valamint dél felé Dél-Amerikába ahol a vikunya és a guanakó elödei alakultak ki.
Az alpakát a Dél-Amerikai indiánok körülbelül 6000 évvel ezelött háziasították nagy valószínüséggel a vadon élö vikunyából. 10 évvel ezelőttig a tevefélékkel foglalkozó szakemberek azt feltételezték, hogy ugyanúgy mint a láma az alpaka is a guanakótól származik. A 2000-ben elvégzett DNS vizsgálat aztán kimutatta, hogy az alpaka őse és legközelebbi rokona nagy valószínüséggel a vikunya. Ekkor a nevét is megváltoztatták Lama pacos L.-ról Vicugna pacos-ra.
Alpakák Peruban
A dél-amerikai tevefélék közül az alpakát és a lámát háziasították, a vikunya és a guanakó vadon élnek.
Vikunya
A vikunya a négy faj közül a legkisebb és legfinomabb a gyapjúja.
Guanakó
Láma
A lámát teherhordásra használják.
Az alpakák jellemzői
Az alpakák a párosujjú patások rendjébe és a tevefélék (Camelidae) családjába tartoznak. Dél-Amerikai rokonai a láma, vikunya és a guanakó, Dél-Amerikán kívüli rokona pedig a kétpúpú teve és a dromedár teve.
Dél-Amerikában elsősorban Peruban, Chillében, Bolíviában és Aregntínában tartják a gyapjúja és a húsa miatt. Az Andok hegységben az alpaka alkalmazkodott a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a gyér növényzethez.
Az alpaka súlya 40 és 80 kg között van, testmagassága körülbelül 100cm, de a hosszú nyaka miatt majdnem embernagyságú. A feje aránylag kicsi a testéhez képest. Jellemzője még a hasított felső ajka. Metszőfogai csak alul vannak. Az alpakák kérödző állatok, a gyomruk három részből áll.
Az alpakáknak két megjelenési formája van. A Huacaya alpaka a legelterjedtebb, gyapjúja rövid szálú, tömött és meleg tapintású. A Suri alpakából sokkal kevesebb van, gyapjúja hosszúszálú, egyenes, könnyebben megmunkálható és hűvös tapintású. A Suri alpakák gyapjúja értékesebb mint a Huacaya gyapjúja.
Huacaya alpaca
Suri alpaka
Táplálékuk friss fű, amihez legszívesebben legelés útján jutnak hozzá. Ha ez nem elegendő akkor szárított szénával lehet etetni őket valamint a kereskedelemben kapható táplálékkiegészítő alpaka száraz eledel amiben a szükséges vitaminok és ásványi anyagok vannak.
A nőstény alpakát kancának, a hímet pedig csödörnek hívjuk. Az újszülött alpaka a csikó, mint a lovaknál vagy más néven cria (olvasd : kria).
Az alpaka kanca 11 hónapos vemhesség után egy csikónak ad életet. Ezután 2 héttel az alpaka nőstény újra megtermékenyíthető így egy nőstény évente egy csikót ellik.
A csikó 6 hónapig az anyja mellett marad, ezután történik az elválasztás.
Az alpakák csordában élnek, ha egyedül maradnak az végzetes lehet számukra a magányosság miatt. Kedves, nagyon kíváncsi, békés állatok viszont nagyon félénkek, nem hagyják magukat könnyen megfogni vagy simogatni. Meglehetösen stresszérzékenyek, szállítás, nyírás, környezetváltozás eléggé megterhelő számukra. Ugyanúgy mint a láma az alpaka is tud köpni, ha felidegesítik, de elötte általában figyelmeztet.
Az alpakák csendes állatok, ha jól érzik magukat akkor leginkább csendben vannak. Párzáskor, harc közben vagy ha fenyegetve érzik magukat adnak ki jellemző hangokat és az anya és a csikója közötti komminukáció is bizonyos hangok kíséretében történik.
Hogyan tartsunk alpakát?
Az Andok több ezer méter magas hegységeiben az alpakák hozzászoktak a zord körülményekhez. Hatalmas csordákban terelték őket az egyik legelöről a másikra, fedett helyen ritkán voltak és táplálék sincsen bőségben a gyér növényzet miatt. Az időjárási viszonyok nagyon szélsőségesek az Andokban, nem csak a napi hőmérsékletingadozás, de a nagyon hideg tél és a forró nyár jellemző. Éjszaka mínuszokig hül le a levegő míg nappal a tűző napsütésben kell legyenek az állatok.
Az állatok Dél-Amerikán kívülre történő exportálásával más éghajlati viszonyok közé kerültek. Több mint 40 éves tapasztalat mutatja, hogy az alpakák nagyon jól tarthatók Dél-Amerikán kívül is. Európában Olaszországtól Skandináviáig tenyésztik őket minden különösebb probléma nélkül.
Alpaka farm az Egyesült Államokban
A következő szempontokat kell figyelembe venni ha valaki alpakákat szeretne tartani.
Elhelyezésük – Az alpaka legelő állat ezért fontos, hogy elég nagy terület álljon rendelkezésre a legeléshez. Ezt a területet egy elég magas kerítéssel (kb. 1,5 méter) kerítéssel körbe kell keríteni, nem csak hogy az állatok elbarangolását megelőzzük, hanem hogy megvédjük őket az esetleges ragadozó vadállatoktól vagy kutyáktól. Ha egy területet az állatok már lelegeltek akkor át kell öket vinni egy másik területre amíg az elöző ismét legelésre alkalmas lesz. Egy 10000m2 -es területen körülbelül 25 állat tartható. Az területet válasszuk le karámokkal, hogy a hímeket a nöstényektöl elválasztva tudjuk tartani.
Az alpakák szeretnek védett helyre vonulni vihar, eső vagy nagy meleg esetén ezért mindenképpen legyen a területen egy fedett ól vagy istálló és árnyékot adó fák, bokrok. Az ól nem kell, hogy zárható legyen bár sok alpaka tenyésztő éjszakára elzárja ezeket az értékes állatokat. Egy 3 oldalas fedett ól a minimum követelmény. Az alpaka istálló esetén 2m2 állatonként szükséges. Az istállónak legyenek ablakai, hogy az állatok kifele tudjanak nézegetni valamint karámokkal leválasztható legyen. A csődöröket mindig elválasztva kell tartani a nőstényektöl. A megellett kanca a csikójával is külön részben legyen közvetlenül az ellés után, valamint a beteg állatokat is tanácsos külön tartani.
Takarmány – Az bizonyára egyértelmű, hogy az állatoknak állandóan szükségük van elegendö friss vízre. Az alpakák önellátóak, esznek és isznak, ha szükségük van rá, a mi dolgunk, hogy ezt folyamatosan biztosítsuk. A friss fűröl már írtam az elhelyezésük alatt. E mellett szükség lehet száraz takarmányra is. Ez kell az állatoknak az emésztéshez. Kaszált széna teljesen megfelelö. Ezen kívül kaphatnak naponta egy kis mennyiségü alpaka szárazeledelt ami gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bizonyos (gyom)növények mérgezöek az alpakák részére ezért gondoskodnunk kell, hogy ezek ne legyenek megtalálhatók vagy hozzáférhetöek az állatok számára.
Gondozásuk – Az alpakák rendkívül tiszta állatok, nem büdösek. Az ürüléküket nagyjából egy helyre ürítik és ez megkönnyíti a tisztántartásukat.
Az alpakák szeretnek homokban meghemperegni, ez jót tesz a gyapjújuknak is, azonban ügyeljünk, hogy olyan homokfürdőjük legyen amelyik könnyen eltávolítható a gyapjúból. Faforgácsot nem javasolt az ól aljára szórni mert ezt nagyon nehéz a gypjúból eltávolítani és ez sokat csökkenthet a gyapjú értékén. Az ólat kaszált és szárított szénával borítsuk be.
Nyírás – az alpakákat évente egyszer a nyár elején nyírják. Ez egy nagyobb csordánál nagy esemény, legtöbbször az egész család részt vesz benne. Az állatok ugyanis nem szeretik, ha nyírják öket, ez stresszel is jár. Az állatot kikötözve nyírják, de mégis két ember kell hozzá. Az alpaka megpróbál felállni annak ellenére, hogy ki van kötözve. Ha gyengéden lefogjuk a fejét akkor egy második személy könnyebben meg tudja nyírni.
alpaka nyírás
Az alpakának nem csak a gyapjúját kell évente lenyírni, de néha a fogait is le kell csiszolni valamint meg kell pedikürözni, azaz a körmeit is le kell vágni, ha szükséges.
Szállításuk – Az alpakákat rövid távon viszonylag könnyű szállítani. Egy állatot akár egy kombi vagy mpv, suv csomagtartójába is el lehet helyezni. Több állat szállítására azonban minimum egy lószállító vagy zárt kisbusz szükséges. Az állatok legtöbbször azonnal leülnek amint az autó elindul és az út nagy részében ülnek. Gondoskodjunk mindig megfelelö levegöztetésröl valamint ügyeljünk arra, hogy az állatok ne melegedjenek túl.
Betegségeik – Az alpakák nagyon stresszérzékeny állatok. Hosszantartó stressz, szállítás, új környezet, beilleszkedési problémák vagy pl. nagy forróság miatt okozhat súlyos betegségeket. Ilyenkor nem ritka a gyomorfekély kialakulása. A stressz az állatok ellenállóképességét is lecsökkenti ami elősegíti a parazitás betegségek kialakulását mint pl, rühesség vagy bélférgesség. Fontos, hogy figyeljünk az állatok kondíciójára. A bélférgesség mellett a Clostridium fertözés az ami ellen védekezni kell.
Az alpaka nagyon szívós állat és a betegség tüneteit is már csak akkor mutatja amikor már majdnem menthetetlen. Ezért fontos a megelőzés és a streszt okozó állapotok elkerülése
Az alpakák tenyésztése
Az alpaka a láma mellett a másik dél-amerikai háziasított kisméretű teveféle. DNS vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel a vikunyától származik. Az alpaka és a vikunya a 4 faj közül a legkisebb és a vikunya után az alpakának van a legfinomabb gyapjúja. 1000 éves alpaka múmiákat vizsgálva kiderült, hogy az akkori alpaka gyapjúja finomabb és egyenletesebb összetételű volt mint a mai alpaka állományé. Mi lehet ennek az oka?
A Spanyol hóditás elött az Inka birodalomban a textilnek és ruházatnak nagy jelentösége volt, a ruházat alapján lehetett tudni, hogy ki melyik társadalmi osztályhoz tartozott. Így a királyok a vikunya gyapjúból készült ruházatot az egyszerü emberek pedig láma vagy guanakó gyapjúból készült ruhákat viseltek. Sajnos a spanyolok tudatlanságból és vallási elöítéleteik miatt az alpaka és láma állomány 90%-át kiírtották. A XX. századig az alpaka állomány ugyan felduzzadt körülbelül 4 millióra, de ezután a tulajdonosi viszonyok, politikai és gazdasági tényezök, az alpakapásztorok szakmai tudatlansága és főleg a gyapjúfeldolgozók követelményei miatt 2001-re Dél-Amerikában 1,7 millióra csökkent amelyeknek 80%-a hybrid. Egy hybrid azt jelenti, hogy az alpakát lámával vagy más dél-amerikai tevefélével keresztezték. Egy hybrid alpakát külső jegyek alapján nem lehet felismerni. Ehhez DNS vizsgálatra van szükség ami Dél-Amerikában még nem terjedt el általánosan úgyanúgy mint az egyedi állatok regisztrációja sem.
Az új alpaka országokban mint az USA, Ausztrália, Új Zéland, Nagy-Britannia és az Európai kontinens az alpakatenyésztők törekednek az egyedi állatok regisztrációjára és minősítésére és kizárólag a tenyésztésre alkalmasnak minősített állatokat szaporítják. Ezzel igyekeznek az alpaka gyapjúját más, szintén nagyon jó minőségű gyapjúval mint a merinói juh, mohair vagy kasmír versenyképessé tenni.
A minősítést az egyes országokban levő alpaka egyesületek által müködtetett minösítő intézetek végzik külsö megjelenési jegyek, DNS vizsgálat és a gyapjú minősítése alapján.
Az állatok minősítése az alpakatenyésztő számára egy biztonságot ad a fedeztetésnél, hiszen csak olyan állatok minősíthetők amelyeknek az szülei is regisztráltak és nem ugyanabból a vérvonalból származnak.
Az állateladásnál az állatok értékét nagyban meghatározza a minősítés valamint, hogy mennyi és milyen utóddal rendelkezik az állat. Az európai kontinensen egy A kategóriás csődörért, amelyik már egy vagy több A kategóriás utóddal rendelkezik akár € 20.000 -t is elkérhet az gazdája. Egy megtermékenyített A kategóriás kancát általában € 6000-8000 euróért adják.
Az alpaka tenyésztésböl származó bevétel másik forrása a fedeztetés. Egy A kategóriás csödörrel való fedeztetés ára € 500- € 1500 között mozog.
2010-ben Snowmass Matrix $675.000-ért kelt el egy alpaka árverésen az Egyesült Államokban.
A gyapjúról
Mi is a gyapjú?
A szakemberek meghatározása értelmében a gyapjú olyan állati szőrzet, amelynek szálai nyírás után is együtt maradnak, szálai finomak, simulékonyak, nyújthatók, erősek, rugalmasak. E tulajdonságok együttes birtokában fonalvonásra vagy nemezítésre alkalmas.
Az alpaka gyapjú abban különbözik a juhgyapjútól, hogy nem zsíros. Nem tartalmaz lanolint (adeps) ezért hypoallergén azaz kissebb az esély arra, hogy a belőle készült ruha szúr és bőrkiütést okoz.
A gyapjú finomságát befolyásoló tényezők
A gyapjú finomsága a bundát alkotó gyapjúszálak átlagos vastagságától függ. Minél vékonyabb a gyapjúszál egy meghatározott vastagságú fonal keresztmetszetében, annál több szál helyezkedik el. A fonal erőssége pedig a fonal keresztmetszetében lévő gyapjúszálak számától függ. A finom gyapjúból készített fonal tehát azonos keresztmetszet esetén mindig erősebb, mint amelyik durva gyapjúból készült.
A gyapjú finomsága genetikailag meghatározott, változik az éltkorral és körülbelül 5%-ban a takarmányozás is befolyásolja. A legfinomabb alpakagyapjú az 1 év alatti alpakacsikó gyapjúja. A különböző testrészeken is változó a gyapjú finomsága. A törzsön és nyakon lévő gyapjú a legfinomabb.
A gyapjú finomságát mikrométerben mérik. Összehasonlításul megemlíthető, hogy a pókháló vastagsága mintegy 2,5 mikron, a selyemszálé 14,5, a lószőré 68, az emberi hajé 96, a lósörény és -farok pedig 180-200 mikron vastag. Az alpakagyapjú finomsága 15-25 mikron között van.
Brehm az alpakáról az Állatok világa című művében
http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/174.html